Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015 - Hatalom a hátizsákban!

Avasi Közösségi Kávézó
Miskolc, Szentgyörgy u. 44.
2015. január 13. 15:30

 

Semmit rólunk nélkülünk,
avagy hogyan befolyásolhatják a róluk szóló döntéseket a szegények.

 

Hatalom a hátizsákban! címmel rendezett kedden információs napot a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a Dialóg Egyesület az Avasi Közösségi Kávézóban. Az előadásokkal arra keresték a választ, milyen eszközök állnak rendelkezésre a szegénység felszámolására.
A rendezvény egy magyarországi körút első állomása, melyen bemutatták a Hálózat tevékenységét, javaslataikat a jövedelmi szegénység visszaszorítására, valamint az EU-s részvételi szinteket, valamint további együttműködési lehetőségeket. Az információs napon partnereikkel együtt néhány közösségszervező gyakorlatot is ismertettek.

Bálint Mónika közösségszervező elmondta, hogy a programnak két fő iránya van. A jövedelmi szegénység felszámolásáért való küzdelem, illetve a közfoglalkoztatásban dolgozók körülményeinek javítása. „A hálózat feladatának tekinti, hogy a szegénységben élők hangja minél messzebb jusson, ezért támogatja és serkenti az érintettek alulról jövő kezdeményezéseit” – fogalmazott.

A közösségszervező szerint a program célközönsége, azaz a szegények mennyire tartják fontosnak a közösségi szerveződést, mennyire nyitottak az őket segítő programokra: „Ez nagy kihívás, ami igazából egy ördögi kör. Mivel minél több gondja van valakinek, annál kevesebb a szabad kapacitása.” – fogalmazott. De a közösségszervezésnek – mint mondta – megvannak erre a módszerei. Először igyekeznek egyszerűbb problémákról beszélni, elérhető célkitűzéseket találni.

Forrás: boon.hu

KÉPEK